Registriraj se

Geslo mora biti dolgo vsaj 12 znakov in mora vsebovati vsaj eno malo črko, eno veliko črko in eno številko.

OiRA

Nadaljuj Registriraj se Več

Kaj je OiRA (spletno interaktivno orodje za ocenjevanje tveganj)

OiRA je okrajšava za Online Interactive Risk Assessment. Je spletno interaktivno orodje, ki vam omogoča ocenjevanje tveganj na področju varnosti in zdravja v vašem delovnem okolju.

Komu je orodje OiRA namenjeno?

Orodje OiRA lahko uporabi vsakdo, ki želi oceniti tveganja, povezana z zdravjem in varnostjo, ki morda obstajajo v njegovem delovnem okolju.

Vendar pa je orodje OiRA oblikovano tako, da najbolj koristi manjšim podjetjem.

Orodje OiRA je oblikovano posebej tako, da jim je v pomoč pri ocenjevanju tveganj pri delu in pri pripravi dokumentirane ocene tveganja, ki vključuje načrt ukrepov, narejen po meri za potrebe podjetja.

Kaj moram storiti?

Ocenjevalni postopek ima štiri glavne faze:

  • Priprava: V tej fazi dobite pregled nad določeno oceno, ki se je boste lotili in vam omogoča, da jo še bolj prilagodite posebni naravi vašega podjetja.
  • Identifikacija: Projekt OiRA bo predstavil serijo morebitnih nevarnosti za zdravje in varnost ali težav, ki bi lahko obstajale na vašem delovnem mestu. Z odgovori na izjave/vprašanja z da ali ne boste navedli, če tovrstne nevarnosti ali težave že obstajajo. Če želite, lahko pustite kakšno vprašanje neodgovorjeno ter ga tako začasno odložite na stran in bo nanj odgovorjeno pozneje.
  • Ocena: Tu boste lahko določili raven tveganja, ki je vezana navsakega od stanj, ki ste jih prepoznali kot ‘potrebne obravnave’ v fazi prepoznavanja.
  • Načrt ukrepov: V četrti fazi ocenjevalnega postopka se lahko odločite, katere ukrepe boste sprejeli za obravnavo tveganj, ki ste jih predhodno prepoznali in katere vire za to potrebujete. Na podlagi tega bo poročilo samodejno ustvarjeno v naslednjem koraku.

Koliko časa traja?

Nemogoče je napovedati, koliko časa bo na splošno vzelo ocenjevanje, saj se orodje razlikuje glede na sektorje in države.

Vendar pa si lahko za oceno vzamete toliko časa kot ga imate na voljo in se kasneje vrnete in nadaljujete, kjer ste prekinili.

Zakaj se moram registrirati?

Prva stvar, ki jo boste morali storiti pred pričetkom prve ocene tveganja je oblikovanje OiRA računa – kar je enostaven in hiter postopek.

Registracija vam omogoča enostavno prijavo kadar koli, da lahko nadaljujete s prejšnjo oceno ali začnete novo.

Zagotoviti morate, da imate (kadar koli) pri roki natisnjeno, točno in posodobljeno oceno tveganja.

Ali se moram pripraviti?

Za uporabo orodja ne potrebujete nobenih posebnih priprav, vendar pa si je dobro vzeti nekaj časa za razmislek o tem, kdo bo opravil oceno tveganja, kako v proces vključiti delavce ipd.

Izdelal EU-OSHA. Vizitka Zasebnost Odpoved odgovornosti Licenca GPL